Wednesday, February 21, 2007

Tahniah Nisa' Padang Serai! Tahniah Kerajaan PAS Negeri Kelantan!!

Dewan Pemuda PAS Kawasan Padang Serai mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Nisa' Padang Serai di atas keterlibatan dalam Nisa' Games di Kota Bharu baru-baru ini. Terutamanya kepada tenaga penggerak PASTI Padang Serai yang turut sama menyertai kontinjen Nisa Padang Serai dalam sukan tersebut!!

Berikut sedikit coretan dari salah seorang kontinjen Nisa' Padang Serai yang terlibat, sekaligus membuktikan bahawa penganjuran sukan sebegini tidak pernah dihalang di dalam Islam, bahkan ia suatu bukti nyata Islam amat terbuka dalam isu-isu yang melibatkan sukan, kebudayaan dan sebagainya. ALLAHU AKBAR!!

"Assalamualaikum


sesungguhnya pengalaman menjadi atlet Sukan Wanita Malaysia yang julung2 kali diadakan merupakan pengalaman yang tak akan ana lupakan sampai bila2...

walaupun team netball kedah
yg keseluruhannya diwakili puteri2 nisa' Padang Serai berusia semuda 15 hingga 31 tahun sekadar menjadi johan kumpulan C menentang negeri sembilan&pahang, kami sangat gembira&bersyukur dengan lambakan ilmu&pengalaman yang kami bawa pulang ke negeri masing2...
bercerita tentang team netball kedah,kami hanya berkesempatan mara ke suku akhir & tewas di game terakhir bagi merebut tempat ke-tiga setelah GS (goal shutter) kami pengsan beberapa minit selepas separuh masa pertama bermula (kena tolak...jatuh kepala dulu baru badan...)..sayangnya kami yg kurang berpengalaman ni tak sempat nak re-arrange posisi kemas2...hanya di separuh masa ke-2, kami sempat kejar 3 goal,tapi dah terlambat...kalau tak, naik pentas kami nisa' padang serai mlm penutup tu... wink

apapun seperti yang kak mas pengarah nisa' malaysia berkali2 tekankan,menang-kalah di dalam Games Nisa' ni bukanlah matlamat ..ianya sekadar bonus kerana ada nilai yang jauh lebih berharga daripada pingat yang dikalungkan ke leher atlet2 yang berjaya...(sungguh. ini bukan ayat orang kalah...wink )
walaupun pulang dengan muka&tangan yang sun-burn tanpa sebarang pingat, tanpa dirancang2 kontinjen kedah menjadi perhatian apabila dua orang ibu muda yg juga merupakan pemain bola jaring dr padang serai membawa anak yg masih kecil (5 bulan & 1tahun) masuk dlm perbarisan kontinjen2 di malam pembukaan & sepanjang kejohanan berlangsung.insyaALLAH,semoga ALLAH memberkati pengorbanan ibu2 muda ini & suami2 mereka yang berlapang dada memberi keizinan.TAHNIAH cikgu suraya (pasti sg badak), cikgu samaria (pasti pdg serai) & suami masing2..

&alhamduliLLAH...sepanjang berada di dlaam kejohanan ini,ana merasakan seolah-oalah ana berada di satu medan dakwah yang ana tak pernah berada di dalamnya...kami berkumpul dalam satu suasana dakwah yang santai namun berbekas di hati...tak kira latar belakang..baik puteri UMNO,yang free-hair,yang bertudung labuh,yang tomboy (kaw2 punya tomboy!), kami diberi ruang&peluang utk bersukan & meranjut ukhuwwah dalam satu gelanggang yang sangat selesa dan bebas utk kami sebagai wanita..memang tak cukup nak tulis semua...apapun,semoga NISA' GAMES 2007 ini menjadi titik tolak untuk kita semua membentuk akhlak&peribadi mulia wanita sejati tanpa mengenepikan hak, keinginan serta fitrah wanita iu sendiri, wanita alaf baru khasnya...&secara peribadi,jauh di lubuk hati ana ianya merupakan satu motivasi terindah utk menghidupkan nisa' di kawasan sendiri.

& tak dilupakan...antara saat paling menguja... kehadiran CIK RUQAYA AL-GHASARA
pastinya memberikan semangat kepada kami yg jelas teruja melihat kehadirannya di hadapan mata kami..MASYA ALLAH... cantik dia ni...(yg kat dalam suatkhabar tu tak cantik..she's not photogenic...'buruk khabar dari rupa') Cik ruqaya yang masih di tahun dua jurusan perniagaan di Universiti Terbuka Arab, Bahrain merupakan seorang yang murah dengan senyuman&sangat optimis dengan perjuangan sukan&fikrah wanita Islam yang digabungkan menjadi satu ramuan yang terlalu indah untuk diperjuangkan.

Cik Ruqaya memohon agar kita semua mendoakan kejayaan beliau setiap kali selepas solat bagi kejohanan dunia di osaka tahun hadapan...SAMA-SAMA KITA DOAKAN..

sekali lagi, TAHNIAH kepada NISA' MALAYSIA, KERAJAAN NEGERI KELANTAN & SEMUA ATLET2...kita jumpa lagi di Nisa' Games akan datang insyaALLAH....

salam harmoni..."

No comments:

Post a Comment